top of page

Английски език

 

Английският език (English language) е западногермански език, възникнал в Англия и югоизточната част на Шотландия през Англо-саксонската епоха. С нарастването на стопанското, политическото, военното, културното и колониалното влияние на Великобритания от средата на 18 век, той се разпространяваот Англия в останалата част от Британските острови, а след това във владенията на Британската империя, като Съединените американски щати, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Малта.В резултат на това днес английският е официален език в много страни, сред които Индия, Пакистан, Република Южна Африка, Нигерия, Филипините и други.От средата на 20 век той се превръща във водещия език за международно общуване.

 

               

За над 309 милиона души английският е роден език (от 2005). По брой на говорещи, на които той е майчин език,английският се нарежда след китайския и испанския. Но когато съберем броя на хора, на които английския е роден език и тези, които го говорят без да им е роден език, то тогава вероятно английският е най-разпространеният език на света. Хората, на които английският е втори език са между 470 милиона и над милиард, според това колко добре знаят английски. 

 

Тъй като е толкова  широко използван, английският често е смятан за "глобален език". В повечето страни в света, той е най-често изучавания втори език.

Английският е официален език в 47 страни. В това число и на Европейския съюз, на много държави от Общността на нациите, както и на голям брой международни организации (Организацията на обединените нации, Международния Олимпийски Комитет  и др.)

bottom of page