top of page

Немски език

Немският език принадлежи към западната група на германските езици. Говори се главно в Германия, Австрия, основната част от Швейцария, Лихтенщайн, Люксембург, Южен Тирол в Италия, Източните кантони на Белгия и южна Дания, части от Румъния, в Елзас и североизточната част от Лотарингия във Франция. Освен това, в няколко бивши колониални владения на тези страни, като Намибия, има значителни немскоговорещи общности. Немскоговорещи малцинства има и в някои източноевропейски страни, като Русия, Унгария и Словения, както и в Северна Америка и в някои латиноамерикански страни като Аржентина и Бразилия (най-вече в щатите Рио Гранде до Сул, Санта Катарина, Парана и Ешпирито Санто.

 

Немският е официален и най-важен език в Германия, Австрия, Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн и Белгия.Като първи или втори език на около 125 милиона души немският спада към най-значимите езици и заема 9-то място на разпространение в света. Той е най-широко разпространеният майчин език в Европейския съюз - той се говори от около 101 милиона души, т.е. от 18 % от населението на Европейския съюз. Общо 32 % от всички граждани на Европейския съюз говорят немски.

Немският е един от официалните езици на Европейския съюз (от 1957 година) и заедно с английския и френския е най-важният работен език. В Парламента на ЕС немскоговорящите депутати са най-многочислената група.Немскоговорящите страни имат най-високия брутен обществен продукт в Европа. Познанията по немски език са важни за пазара на труда, тъй като България е важно и привлекателно място за германски инвеститори. Над 2300 германски фирми вече са се установили в България.

Освен това Германия е най-предпочитаното място за следване от българските студенти, тъй като в  културно многолики университетски градове може да се получи образование на най-високо ниво.

 

Поради факта, че България се явява атрактивна дестинация за германските туристи, то владеенето на немски език е голямо предимство за туристическия бранш.

10 причини да учим Немски език

 

  1. Немският език е най-широко разпространеният език в Европа.Той се говори все повече в света. Освен 83 милиона жители на Германия, които говорят немски, той е официален език на страните:  Австрия, Швейцария, Люксембург и Лихтенщайн. Немският е роден език и на значителна част от населението на северна Италия, Източна Белгия, Холандия, Дания, Източна Франция, част от Чехия, Полша, Русия и Румъния. Това е вторият най- популярен език в Европа и Япония след английския и третият  –  най- популярен чужд език преподаван в целия свят.

  2. Германия е първа по експорт в света и е третата страна с най- силна икономика в света. Страната изнася  стоки за над – 940 милиарда щатски долара –  от леки коли до машини, и промишлено оборудване, от фармацевтични стоки до домакински уреди. Германските фирми печелят  1 от 3 евро от износ. Едно от четири работни места в Германия зависат от износа. Швейцария  е другата немско-говоряща страна, която има един от най-високите стандарти на живот в света.

  3. Знаейки немски език, създаваме бизнес възможности. Мултинационални бизнес възможности съществуват в целия Европейски съюз и в страните от Източна Европа.  Там немският език е вторият най-говорим език след  руския. Компании като BMW, DAIMLER SIEMENS, BOSCH, BASF, LUFTHANSA  и много други се нуждаят от международни партньори.Японците, които имат една от най-силните икономики в света, са разбрали колко предимства им носи познаването на немския език в бизнеса. Не напразно над 70% от японските ученици учат немски език. Създадените  работни места на немските фирми в САЩ са над 700 000. Кандидат за работа с владеене на немски език в САЩ винаги ще бъде предпочетен пред другите кандидати без такива умения.

  4. Германците са новатори Като се тръгне от разработката на живачния термометър на Фаренхайт в 1714 г. и се стигне до Теорията на относителността на Айнщайн, днес това новаторско виждане продължава да се развива. Четири от десетте най- иновативни компании в света днес се намират в Германия. Над 13% от световните заявки за  патент са немски и това нарежда страната на 3-то  място в света. Над 200 000 бизнес- компании представят и въвеждат нови продукти на пазара всяка година. Като нация, занимаваща се с изследователска и развойна дейност, германците са нареждат на първа линия по нови технологии. Германия изнася повече хай-тех продукти от колкото всяка друга страна с изключение на САЩ и над 600 фирми са активни в най-модерните области на биотехнологиите. Именно за това не е изненадващо че две трети от световните водещите международни специализирани панаири се провеждат в Германия.

  5. Германците влагат най- много средства в света за туристически дестинации. Разполагащи  с достатъчно доходи  и средно 6 седмици ваканция годишно те имат време и средства да пътуват около света. Ако обичате да пътувате ще срещнете немски  туристи където и да отидете, тъй като повече от ваканциите, германците прекарват в чужбина. За една година   те са изхарчили 91 милиарда евро за международни пътувания.

  6. Германците присъстват активно в интернетното пространство. Те  поддържат доминиращо присъствие в Интернет, имайки предвид  новаторските им качества. Германия  е на едно от водещите места в света с 8 милиона интернет домейни. de е на второ място по отношение на  разширението com.  Това прави имената на немския домейн още по популярен отколкото тези с net., org.

  7. Германците са най-голямата група на заселници в САЩ. Германците имат такова голямо присъствие в Съединените щати, по време на основаването им, че немската езикова версия на Декларацията на независимистта  е отпечатана само няколко дни след като тя е приета.

  8. Една от 10 книги в света е публикувана в Германия. Над 80 000 нови заглавия се появяват всяка година в книжарниците в Германия. Единствените пазари, които произвеждат повече книги годишно са на китайски и английски издателски компании.

  9. Немско говорящите страни имат богато културно наследство. Германия често се нарича земя на поети и мислители. Йохан Волфганг фон Гьоте , Томас Ман, Франц Кафка, Херман Хесе са само няколко автори,чийто имена и произведения са добре познати в света. Десет Нобелови награди за литература са присъдени на немски, австрийски и  швейцарски автори .Имената на Моцарт, Бах, Бетовен, Шраус, Вагнер са неразделна част от световната музикална класика.Философите  Кант, Хегел, Маркс, Ницше  продължително влият на мисленето  на модерното общество в света. Психолозите Фроид и Юнг завинаги променят начина по които мислим за човешкото поведение. Познавайки немски език можем да се докоснем до значимото творчество и постижения на тези и много други мислители, нобелисти, хора на изкуството, учени.

  10. Немският език се изисква за обучение на студенти , магистри и докторанти. Много специалности днес препоръчват владеенето на немски език. Германия спонсорира финансово над 60 000 международни обмена ежегодно  на студенти, учени и  обучители.

      Знаейки немски език можете да работите в Германия, да следвате, да специализирате, да се ползвате  от  техните  добре            организирани икономически и социални системи.

bottom of page